Naturalne antybiotyki

Miód – naturalny lek

Miód – naturalny lek

Zdrowotne właściwości miodu zostały docenione nie tylko w medycynie, ale także w wielu firmach kosmetycznych. Miód jest składnikiem wielu kremów, szamponów oraz balsamów odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz wygląd. Ponadto miód jest jednym z najstarszych lekarstw stosowanych np. w wielu dolegliwościach gardłowych.

Miód znany jest z działania bakteriobójczego. Z tego powodu znalazł zastosowanie w leczeniu choroby wrzodowej. Miód zmniejsza nasilenie bólów brzucha. Niewątpliwą jego zaletą jest to, że zwalcza szkodliwe bakterie nie niszcząc przy tym bakterii pożytecznych dla organizmu. Miód jest ponadto szczególnie polecany osobom, które posiadają osłabiony układ odpornościowy. Jest to spowodowane tym, że pobudza on wytwarzanie limfocytów B i T. Jest jednym z najlepszych lekarstw dla osób, które zmagają się z kaszlem. Ponadto miód jest zdrowszą alternatywą dla białego cukru. Warto zatem słodzić herbatę miodem. Dostępnych jest wiele rodzajów miodu, z których każdy polecany jest w określonych jednostkach chorobowych.

Pomimo tych zalet należy pamiętać, że miód nie posiada właściwości przeciwwirusowych. Z tego powodu nie będzie on wskazany jako lek w grypie oraz w przeziębieniach. Choroby te wywołane są przez wirusy. Podczas chorób wirusowych można jednak spożywać miód jako przyswajalne źródło energii.

Czytaj dalej

Oregano – nie tylko przyprawa

Oregano – nie tylko przyprawa
szczoteczka Aquafresh Mini jest rewelacyjna i nie do zastąpienia Ventolin dysk

Oregano jest niemal niezastąpioną przyprawą w kuchni włoskiej czy tureckiej. W Polsce zioło to można znaleźć w lasach bądź w zaroślach. Oregano znane jest także pod nazwą lebiodka pospolita. Poza olbrzymimi walorami smakowymi oregano słynie z właściwości bakteriobójczych. Zawdzięcza je swoim aktywnym związkom, takim jak fenole, flawonoidy czy katechiny.

W ziołolecznictwie wykorzystuje się zarówno samo zioło, jak i olejek z oregano. Posiadają one zróżnicowane właściwości. Ziele lebiodki bywa przydatne w problemach trawiennych. Wpływa również na wzrost wydzielania śliny, soków żołądkowych. Z kolei olejek z oregano korzystnie wpływa na pracę nerek oraz gruczołów potowych. Oregano unieszkodliwia wiele, groźnych mikroorganizmów, jak np. Escherichia Coli, Bacillus, Staphylococcus aureus, Helicobacter pyroli. Lebiodkę można stosować również w przypadku infekcji grzybiczych. W szczególności dotyczy to takich grzybów, jak Aspergillus niger, Candida, Penicillium spp. Ze względu na to, że oregano posiada działanie dezynfekujące, może być stosowane w leczeniu grzybic skóry. Lebiodka zalecana jest także osobom, u których stwierdzono obecność pasożytów. Warto pamiętać również o właściwościach konserwujących, jakie wykazuje oregano. Skutecznie hamuje bowiem rozwój szkodliwych drobnoustrojów, które powodują psucie żywności.

Czytaj dalej

Granat – naturalny antybiotyk

Granat – naturalny antybiotyk

Owoc granatu nie jest szczególnie popularny w Polsce. Tymczasem granat słynie z korzystnego oddziaływania na organizm. Bywa przydatny w licznych jednostkach chorobowych, w tym w chorobach nowotworowych.

Granat to bogactwo aktywnych związków, takich jak katechiny, polifenole, antocyjany, sterole, nienasycone kwasy tłuszczowe. Z tego powodu owoc ten może stanowić idealne uzupełnienie kuracji przeciwnowotworowej. Warto spożywać sok z granatu, który zapobiega przerzutom nowotworowym. Granat przeciwdziała również kancerogenezie, czyli powstawaniu komórek nowotworowych.

Owoc ten jest zalecany osobom, u których wykryto wysokie stężenie cholesterolu. Granat obniża bowiem niekorzystną frakcję LDL, a tym samym działa przeciwzakrzepowo. Zaobserwowano, że sok z granatu jest pomocny w zwalczaniu wszelkich chorób kości, stawów czy chrząstek. Ponadto łagodzi przebieg menopauzy, dlatego w szczególności zalecany jest kobietom. Regularne spożywanie soku z granatu poprawia funkcję wątroby oraz nerek. Owoc ten zwalcza także wiele szkodliwych bakterii. Jest przy tym całkowicie nieszkodliwy dla organizmu, dlatego może być spożywany również przez ciężarne kobiety oraz dzieci.

Czytaj dalej

Dlaczego warto jeść czosnek?

Dlaczego warto jeść czosnek?

Zanim odkryto lecznicze właściwości penicyliny, ludzkość stosowała inne środki w zwalczaniu infekcji i zakażeń. Jednym z częstszych zaleceń było spożywanie czosnku. Jego właściwości prozdrowotne wynikają z zawartości aktywnych związków, takich jak allicyna, garlicyna, flawonoidy czy saponiny. Związki te posiadają właściwości bakteriobójcze, ponadto zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają zdrowe komórki naszego organizmu.

Uważa się, że do jednych z najważniejszych związków, które zawarte są w czosnku zalicza się allicyna. W wyniku jej rozpadu powstają siarczki. Allicyna odpowiada również za charakterystyczny zapach czosnku. Warto jednak pamiętać, że allicyna powstaje wówczas, gdy czosnek zostaje np. przecięty. Ilość tego związku systematycznie ulega zmniejszeniu. Z tego powodu najlepiej przecisnąć ząbek czosnku przez praskę. W ten sposób czosnek może stanowić dodatek do kanapki.

Regularne spożywanie czosnku ma same korzyści zdrowotne. Jedną z właściwości czosnku jest zwalczanie wszelkich stanów zapalnych. Ponadto czosnek może okazać się przydatny podczas infekcji wirusowych. Powinien również stanowić obowiązkowy punkt w jadłospisie dla osób z nadciśnieniem, ponieważ związki obecne w czosnku mogą obniżyć ciśnienie krwi. Wpływają także na obniżenie cholesterolu.

Czytaj dalej

Lecznicze właściwości grejpfruta

Lecznicze właściwości grejpfruta

Grejpfrut nie jest ulubionym owocem wielu osób, w szczególności dzieci. Jest to spowodowane głównie charakterystycznym, gorzkawym smakiem. Działanie grejpfruta zostało jednak docenione przez osoby, które zmagają się z nadwagą i otyłością oraz przez naukowców.

Pomimo, że w znacznej części owoc ten składa się z wody, zawiera jeszcze inne, cenne dla zdrowia związki. Jednym z nich są furanokumaryny, które wykazują korzystne działanie w nowotworach. W grejpfrutach znajdziemy także witaminę B, C, likopen, flawonoidy oraz błonnik. Zaobserwowano, że owoc ten poprawia pracę jelit, ponieważ umożliwia oczyszczenie ich z wszelkich złogów i toksyn. Podobnie jak czosnek, grejpfrut wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe. Mogą go zatem spożywać te osoby, które zmagają się z chorobami naczyń krwionośnych. Owoc jest idealny dla osób, które cierpią na różne dolegliwości wątrobowe, ponieważ poszczególne związki grejpfruta powodują, że wątroba wydziela więcej żółci.

Ponadto ekstrakt z pestek grejpfruta unieszkodliwia wiele mikroorganizmów, takich jak np. pierwotniaki, bakterie, wirusy oraz grzyby. Grejpfrut bywa pomocny w zwalczaniu dolegliwości zewnętrznych, jak łupież, grzybica stóp. Wyciąg z tego owocu może być spożywany w przypadku takich chorób, jak grypa czy ból gardła.

Czytaj dalej